Την Πέμπτη θα συγκληθεί τελικά η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, με απόφαση του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Στην ατζέντα θα είναι η χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης συνολικά και το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
Η Σύνοδος θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 13.00 (ώρα Ελλάδος).
Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έκανε γνωστό πως η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα πάρει μέρος στη σύνοδο, ενώ πρόσθεσε πως η γερμανική κυβέρνηση υποθέτει πως ο κ. Ρόμπεϊ συγκάλεσε τη σύνοδο διότι περιμένει πως θα έχει υπάρξει μια λύση για το ελληνικό χρέος έως την Πέμπτη.
Μέχρι και το μεσημέρι η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έβαζε «φρένο» στην άμεση διεξαγωγή συνόδου, επιμένοντας πως πρώτα έπρεπε να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις της ομάδας εργασίας για τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα «το ταχύτερο δυνατόν».
Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν σημείωνε πως «κανείς δυστυχώς δεν διαθέτει μαγικό ραβδί», αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες για τη διαχείριση της κρίσης χρέους της Ελλάδας και προσέθετε ότι «κάθε επιλογή έχει τα υπέρ και τα κατά της και αυτό εξηγεί για ποιο λόγο η συζήτηση είναι τόσο έντονη».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων εμφανίζεται πάντως αισιόδοξος ότι «θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε λύση». «Έχουν πέσει στο τραπέζι επιλογές που δραστηριοποιούν και τους ιδιώτες. Πρέπει, όμως, να είμαστε βέβαιοι ότι οι τρόποι και μέθοδοι που θα υιοθετηθούν δεν θα προκαλέσουν κάποια αρνητική αντίδραση», συμπλήρωσε.
«Η επαναγορά του ελληνικού χρέους είναι μια επιλογή. Και στηρίζεται από τη διεθνή τραπεζική κοινότητα που εκπροσωπείται από το International Institute of Finance. Αλλά υπάρχουν και άλλες δυνατότητες», συνέχισε ο κ. Ρεν.
«Αξιολογούμε διάφορες δυνατότητες. Η επιμήκυνση της λήξης του δανείου είναι ένας τρόπος για να μειωθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Η αναθεώρηση της πολιτικής για τα επιτόκια που ασκεί το EFSF είναι μια άλλη δυνατότητα η οποία μελετάται. Η διεύρυνση των μέσων που μπορεί να χρησιμοποιήσει το Ταμείο για να παρέμβει στις αγορές είναι μια παράμετρος που επίσης εξετάζεται», ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Η Επιτροπή από την αρχή της κρίσης έχει ζητήσει να μπορεί να έχει στην διάθεσή της όσα περισσότερα μέσα παρέμβασης γίνεται. Τώρα φαίνεται πως δημιουργείται η αναγκαία συναίνεση», κατέληξε ο ευρωπαίος επίτροπος.
Αρθρο-παρέμβαση πρώην ηγετών της ΕΕ
Εν τω μεταξύ, με άρθρο στην εφημερίδα Λε Μοντ (16-07), πέντε πρώην ηγέτες της ΕΕ, απευθύνουν ένα ισχυρό «επίσημο κάλεσμα» προς τους νυν ιθύνοντες της ΕΕ, ζητώντας τους να καταλήξουν σε «ένα σαφές όραμα» για την Ευρώπη και το ευρώ [EUR=X] .
Το άρθρο συνυπογράφουν οι: Ζακ Ντελόρ πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φελίπε Γκονζάλες πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Ρομάνο Πρόντι πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ετιέν Νταβινιόν πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Αντόνιο Βιτορίνο πρώην ευρωπαίος επίτροπος από την Πορτογαλία.
Στο άρθρο που έχει τίτλο «ένα σαφές όραμα για το ευρώ ώστε να βγει ισχυρότερο από την κρίση», επιχειρείται κατ' αρχάς η διάγνωση της εντατικοποίησης της κρίσης τις τελευταίες μέρες.
Κατά την άποψη των πέντε, στις επιθέσεις που δέχθηκε η Πορτογαλία και η Ιταλία, προστίθενται οι δυσκολίες της γερμανικής κυβέρνησης να ξεπεράσει τα πολιτικά και ίσως ακόμη τα συνταγματικά εμπόδια, ενώ οι προτάσεις των μεγάλων οικονομολόγων δεν βρήκαν αποτελεσματική στήριξη.
«Όλα αυτά τα αίτια όμως» υπογραμμίζουν, «συνοψίζονται σε ένα: στην έλλειψη σαφούς οράματος εκ μέρους των πολιτικών ηγετών, οι οποίοι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις άμεσες δυσκολίες, δεσμευόμενοι μέσω της δικής τους αξιοπιστίας».
«Σαφές όραμα» για τους πέντε σημαίνει ότι «το ευρώ οφείλει να επιβιώσει της κρίσης, και θα επιβιώσει, βγαίνοντας μάλιστα ισχυρότερο αφού τα εργαλεία που έλειπαν για την υλοποίηση μιας νομισματικής ένωσης χωρίς κρατική διοίκηση και χωρίς προϋπολογισμό έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται». Για τη διαμόρφωση «ενός σαφούς οράματος» οι πρώην Ευρωπαίοι ηγέτες αναπτύσσουν τις εξής τέσσερις προτάσεις:
- Το όραμα είναι σαφές, εάν τα κράτη είναι ικανά να εγγυηθούν τις καταθέσεις των ιδιωτών και όλοι πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα. Δεν είναι όμως ευθύνη του φορολογούμενου να πληρώνει για τις επενδύσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εκτίμησαν ότι είναι ορθό να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα ή τίτλους τραπεζών που αποδείχτηκαν ευάλωτες.
- Το όραμα είναι σαφές εφόσον υπάρχει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που δεν περιορίζεται μόνο σε εθνικό επίπεδο. Η κρίση έδωσε τη δυνατότητα να γίνουν τα πρώτα βήματα για μια ρύθμιση τραπεζών και αγορών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να δοθούν τα μέσα ώστε να επιβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
- Το όραμα είναι σαφές εφόσον έχουμε κατανοήσει ότι τα κράτη δεν μπορούν εσαεί και ατιμώρητα να ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους, γιατί θα έλθει η στιγμή που θα χάσουν την υποστήριξη των πολιτών τους.
- Σαφές όραμα για την Ευρώπη σήμερα σημαίνει ότι θα κάνει τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, γιατί κανείς σήμερα δεν μπορεί να μετρήσει τις επιπτώσεις. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον ελληνικό λαό που υποφέρει. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη άλλωστε σημαίνει ότι τα κράτη και οι οικονομικοί θεσμοί συμμετέχουν για να ξαλαφρώσουν οι πολίτες της χώρας που είναι σε δύσκολη θέση, από το βάρος που φέρουν.
«Οι αρχές αυτές είναι απλές» καταλήγουν οι συντάκτες, «εάν τις υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εάν τα κράτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ τις εφαρμόσουν, τότε θα βρεθούν οι λύσεις. Γι' αυτό τους απευθύνουμε αυτό το επίσημο κάλεσμα. Η Ευρώπη και όλοι οι πολίτες θα μπορέσουν να βγουν ισχυρότεροι από την κρίση. Αρκεί ένα σαφές όραμα αποδεκτό από όλους, για να καθοδηγήσει τη δράση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου